Osnove pivovarstva

Osnove sestavine piva so:

  1. Voda
  2. Slad
  3. Hmelj
  4. Kvas

Iz teh sestavin je možno skuhati skoraj vse vrste piva. Čepraj je težko ugotoviti koliko jih sploh obstaja. Vse je odvisno koga vprašate.

Slad – mletje
Bistveno pri mletju slada je, da zrno zmeljemo v majhne koščke, tako da lahko škrob, sladkorji, proteini in encimi iz notranjosti zrna pridejo v stik z vodo. Po drugi strani pa moramo lupino zrna pustiti čimbolj celo.

Encimska pretvorba
Pri encimski pretvorbi se škrob iz zmletih zrn pretvori v sladkor, dolge verige proteinov v krajše in dogajajo se še nekateri drugi procesi.
Zagotoviti je potrebno temperaturo mešanice zmletega slada in vode med 66-70°C približno eno uro.

Precejanje in izpiranje
S precejanjem ločimo že uporabljeno zrnje od pivine. Z izpiranjem pa izkoristimo sladkorje, ki bi sicer ostali v zmletem zrnju slada.

Hmeljanje
Pri hmeljenju pivino vremo s hmeljem. Okus in aroma hmelja se pri tem izločita v pivino. Pivina se sterilizira in potekajo še nekateri drugi procesi.

Hlajenje
Hmeljeno pivino je potrebno po vrenju čim prej ohladiti na temperaturo okoli 24°C in dodati kvasovke, da ne pride do kontaminacije hmeljene pivine. Hmeljena pivina ohlajena pod 70°C je dovzetna za kontaminacijo!

Fermentacija
Pri fermentaciji kvasovke, ki jih dodamo hmeljeni pivini, pretvorijo sladkorje iz pivine v alkohol, ogljikov dioksid (mehurčki) in okus značilen za pivo.

Glede na vrsto uporabljenega kvasa uravnavamo temperaturo fermentacije:

kvasovke zgornjega vrenja (ang. ale yeast): 13-24°C.
kvasovke spodnjega vrenja (ang. lager yeast): 0-12°C. Kvasovke spodnjega vrenja uspevajo tudi pri višjih temperaturah.

Stekleničenje
Pivu dodamo se nekaj sladkorja za karbonizacijo (mehurčke), pivo natočimo v steklenice in zapremo.

Še prikaz v sliki:

Vrste piva:

V osnovi se deli pivo samo na dve vrsit:

  • Ale
  • Lager

Posledica tega je izbira kvasa kot smo spoznali zgoraj. Nato z različnimi kombinacijami sestavin izdelujemo različne vrste piva. Na sliki spodaj je so prikazane najpomembnejše zvrsti in njihovi tipični predstavniki:

Spletna stran v namen boljše izkušnje in v analitične namene uporablja neškodljive piškote. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih

Informacije o uporabi spletnih piškotkov


Osnovne informacije


Novi Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. Odločbe novega zakona se pričnejo uveljavljati z dnem 15.6.2013 in veljajo za vse spletne strani, ki na kakršen koli način za svoje delovanje uporabljajo spletne piškotke in podobne tehnologije.
V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati.

Kaj so spletni piškotki?


Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:
- ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
- življenjsko dobo piškotka;
- vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.
Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Namen uporabe piškotkov


Z vidika namena uporabljamo naslednje piškotke:
- Nujno potrebni: potrebni samo delovanje spletne strani
- Analitični: piškotki zbirajo informacije o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran in jih uporabljamo za izboljšanje delovanja spletne strani.
- Funkcionalnost: Ti piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni vaše izbire, kot npr. uporabniško ime in ostale nastavitve, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo.
- Oglaševanje: Te piškotke uporabljamo z namenom, da vam pošiljamo vsebine, ki bolj ustrezajo vašim interesom. S pomočjo oglaševanja vsebine naših strani lahko ohranjamo brezplačno dostopne.

Onemogočanje piškotkov

Za informacije o izbrisu piškotkov na vaši napravi izberite brskalnik, ki ga uporabljate:
- Internet Explorer 9
- Internet Explorer 7 in 8
- Chrome
- Firefox
- Opera
- Safari

Zapri